The house is built upon the precept of maximizing the site’s potential for landscape and views of the surrounding mountain ranges, contrasting the typical suburban development model which maximizes building volume at the expense of the landscape. In order to exploit these views and answer to the client’s desire to experience the climate of the desert in various degrees of exposure and control, the house’s program is split into discrete volumes sheltered under a large wrapper. This wrapper elevates the landscape of the site, creating a planted roof deck from which to enjoy a 360 degree view of the mountains.

SITE: San Francisco, CA / SIZE: 2000 sq. ft.

SCOPE: Ground Floor and Garden Renovation

DATE: 2005

Adjustable wall enclosures on the first floor fold and slide away, blurring the boundaries between inside and outside.  The guest house contains the studio, office, and guest quarters, and is situated opposite and standing in formal contrast to the main house as an extruded archetypal gable roof form.  The guest house overhangs the front driveway sheltering the car-park / rock-climbing wall below.