Interstice ArchitectsMarion Brenner

In the final phase of the Kaiser Oakland Hospital Campus buildout, a future building site provides a temporal empty space within the city fabric. Used for the construction staging of new the Kaiser Oakland Medical Center, this corner site created the opportunity to transform vacant land into a much needed community amenity. A series of casual gathering spaces are placed within a heavily planted grove of fast growing trees which will now punctuate the southern end of the thriving Piedmont corridor.

Interstice ArchitectsMarion Brenner

Two large oval hardscaped gathering spaces are hollowed out of the open understory of the new corner “Bosque” promoting transparency and exploration from the edge of the Kaiser Campus and busy adjacent thoroughfare. Seating and programming is integrated within the formal organization of the retaining wall and planter edges.

Interstice ArchitectsMarion Brenner
Interstice ArchitectsMarion Brenner
Interstice ArchitectsMarion Brenner

The largest oval is edged by an undulating concrete wall which morphs to form seating as it retains a berm against the inaccessible eastern slope. Mounded turf pods, for casual repose, break up the scale of this interconnected space for more intimate seating – while leaving the larger space available for a broad range of uses from a lunch oasis, to informal play, outdoor classes, farmers markets, or other impromptu larger scale events. The second, smaller oval, creates a more intimate and protected oasis further removed from the buses and heavily trafficked corner of McArthur boulevard.

Interstice ArchitectsMarion Brenner
Interstice ArchitectsMarion Brenner
Copyright_SkyHawkPhotography_385A2719SkyHawk Photography

 

View

Site Plan

Site Plan

 

Section

Plan

Plan

 

Fence Elevation

 

 

COMPLETED: 2015

SIZE: 30,394 sq. ft.

SCOPE: Plaza Seating, Tree Grove and Landscape site

A sinuous “Camouflage Fence” of alternating Vine Screen modules of variegated scale and color snakes its way through the western edge of the grove to define the eastern portion of the site which is left to the “wilds” separated to protect the public from a deep foundation layback at the Medical Centers eastern edge where the steep slopes are heavily planted against erosion.