SITE: Oakland, CA

SCOPE: Landscape design, Light Court, Garden, Green Screen Structures, Creek Restoration

DATE: Completed 2009

The design for the M.O.B. Landscape establishes a perception of the landscape as a pre-existing living and dynamic system that belongs to the site. This first 21 Acre parcel in the 15-year master plan for the new Kaiser Oakland Medical Facility Landscape, establishes a visual continuity of soft- and hardscape elements that will create a unified campus into which the future buildings will be grounded or “sited”.

The design of the MOB landscape establishes a vocabulary of landscape elements intended to maintain a continuity of materials and forms that extend those of the building into the landscape and vice versa. Setting a precedent for the quality and design commitment for the new Kaiser Permanente Oakland Campus, it builds upon the relationship to Mosswood Park to the South of the M.O.B. by extending the perception of this borrowed amenity.

IA developed a vocabulary of built elements and plant materials that provide a strong sense of place and serve as wayfinding elements. Landscape elements and plantings are used to purposefully engage changing environmental conditions, including wind movement, storm water capture, and filtration, to daily lighting and seasonal changes.

Integrated circulation ramps merge visually and materially, into walls and plantings along the public facades, To the west a two-acre restorative garden providing both a place for rehabilitation therapy and an amenity for staff members and the families of patients. The garden is an extension of the Native Creek restoration on the northern stretch of the property and continues its palette of primarily native species creating a giant meadow area which filters and retains roof storm water.