_006 copy

Vancouver Island comprises 300 linear miles of temperate rainforest biome ranging from snowy peaks to wild beaches. The project site, rising just three meters above sea level, forms part of a protected riparian coastline in the heart of the wind-swept Oyster River Basin flood plain. The geometric dwelling acts as two organically interconnected frames, one mineral and one of wood which float above a virtually undisturbed site between one of the world’s richest marine tidal ecosystems to the northeast and a wetland preserve to the southwest. The extremely limited lot was dominated by a traversing grove of 350-year-old Douglas fir trees into which the home was surgically inserted in order to share their shelter which provides essential habitat for bald eagles and a host of other wildlife.

web 3
Site Challenges.

Preserving these majestic trees and pristine coast became a departure point for the siting strategy and formal language of the house and landscape. Existing setback requirements intended to protect the riparian habitat conflicted with this goal and needed to be amended. By proposing an elevated, split volume the central tree stand could be saved while the undisturbed ground upon which their roots depended could be protected by an integrally vegetated seawall developed in collaboration with the Federal Oceans and Fisheries department and coastal engineers allowing the owner and his young family to restore the shore with native vegetation while securing the needed development variance.

A Split Volume.

Two interconnected buildings protect and reinforce the stand of giant firs while accommodating a hybrid program. The Main-house is an isolated wood tube, comprised of two bedroom suites set off of a double-height living area, which creates a giant aperture framing both the Canadian Rockies (across the Georgia Straight) and the coastal wetlands (to the landward side). While – a semi-enclosed bridge extends through the trees from the seasonally closable Guest house (cement clad landward frame) under which cars may park in an unconditioned porte-cochère concealed by folding translucent panels.

_MG_0499

A transparent footprint.

Vehicles are confined to the road “pad” (which is the only part of the house that sits on grade) protected by the elevated Guest -house volume. As the entry threads through the four-foot-diameter tree trunks towards the waterfront, it rises seven feet into the air (above the floodplain). A series of piloti, each individually surveyed and hand-excavated, avoid the tree roots below supports the Main house, allowing water and air to reach the soil below, thus creating a “transparent footprint” that minimizes the structure’s impact on the native ecology, particularly the trees. The low-impact vegetated seawall, built into the existing waterfront boundary, capitalizes on existing topography to break storm-swell energy. While supporting and enhancing the riparian habitat, It also provides exceptional protection against coastal erosion and is designed to enable the beach and littoral zone to develop and thrive over time.

Tree through roof

Untitled-4Brad Laughton

Energy and water.

The main house incorporates an intensive green roof, while the south-facing guest house supports a solar array that feeds the home’s electric boilers and LED lights, providing critical power during winter-storm blackout periods, common to the island. All structures collect rainwater, which is redistributed to the tree roots through a complex inverted branching supply system beneath the elevated structure.

_MG_0209Brad Laughton
_MG_0240

 

Materials and Color.

The material palette is drawn from the rocky beaches that form the site’s shifting boundaries. The Main house is clad in the local Douglas fir with deep protective eaves, stained grey to match the sun-bleached driftwood logs that litter the coast. Program elements such as interior baths, outdoor showers, storage, and kitchen cabinetry are all integrated into this thick rain-screen “frame”. In contrast, the elevated Guesthouse is mineral in nature poetically connected to the land it is constructed of fiber-reinforced concrete siding and steel. It hovers on a skeletal steel volume enclosed with translucent, thermo-plastic doors, which form a ghostly diaphragm at night.

Brad Laughton
Brad Laughton

Living_MG_9853

mezzanine comp

 

blue bath compilationBrad Laughton

 

 

SITE: Comox, British Colulmbia / SIZE: 8,700 sq. ft.

SCOPE: Single Family Residence and Guest House

DATE: Completed 2014

By honoring the site, the house dwells lightly on the beachfront, providing the unique spatial intimacy of being in and among the trees and in between the wild ocean and the soft wetlands. Through its tight geometry, restrained materials, and tall open spaces which frame the ocean and forest, the project creates an incomplete “room without walls” from which to enjoy the pristine landscape in an atmosphere of stewardship and ecological sensitivity.

    Beach House Blog