Bruce Damonte

The Landscape for this first new building in the expanded medical campus provides a rich textural and programmatic setting for the new Freidenrich Translational Research Building which brings together previously dispersed scientific researchers and clinical testing into a single facility. The entry is a sequence of exterior rooms from Welch road which gradually become more private before ending in the sensuous entry court which extends the buildings emphasis on interaction into the landscape.

Bruce Damonte
Bruce Damonte
Bruce Damonte

 

Small closely fenced “Micro-Gardens” of highly refined material palettes, extend treatment rooms out into the buildings perimeter blurring the interior with the lush changeability of Stanford’s campus landscape.

 

Bruce Damonte
Bruce Damonte
Bruce Damonte

 

Mature heirloom trees are preserved and integrated into a topography of paths and recreational amenities which are engineered to capture and filter storm-water, while providing a variegated and rich landscape for staff, patients, and the extended campus to enjoy.

 

Bruce Damonte
Bruce Damonte
Bruce Damonte

 

 

 

SITE: Palo Alto, CA / SIZE 16,000 sq. ft. landscape

SCOPE: Entry Court, landscape design

DATE: Completed 2012

TEAM : INTERSTICE Architects (landscape), WRNS (architecture)